Lesseps Suez

Ferdinand de Lesseps, diplomat, creatorul Suezului, pionierul din spatele

Ferdinand de Lesseps s-a născut la Versailles, la 19 noiembrie 1805. Tatăl său, Mathieu de Lesseps, care era diplomat, se afla în concediu la acea vreme.

Din partea tatălui său, Ferdinand își avea rădăcinile bine înfipte în Țara Bascilor, unde, timp de mai multe generații, familia sa fusese foarte respectată, având soldați și avocați distinși în orașul Bayonne. În secolul al XVIII-lea, însă, în familia Lesseps au apărut gusturi ceva mai aventuroase. Barthélemy de Lesseps, unchiul lui Ferdinand, el însuși încă tânăr, l-a cunoscut pe exploratorul francez La Pérouse și a plecat la bordul navei Astrobale. După o călătorie de doi ani, La Pérouse l-a desemnat pe de Lesseps să se întoarcă în Franța pentru a-i povesti regelui Ludovic al XV-lea totul despre expediție. Barthélémy a început apoi o odisee de 14 luni prin pustietățile înghețate ale Siberiei înainte de a-i da regelui ultimele vești primite de la expediția lui La Pérouse înainte de dispariția acesteia.

Mathieu, tatăl lui Ferdinand și fratele mai mic al lui Barthélemy, a început destul de tânăr o carieră diplomatică care l-a dus în jurul Mării Mediterane, în Maroc, Libia și Spania. În 1803 sau 1804, Napoleon l-a numit „Commissaire Général” în Egipt. Cu o perspicacitate remarcabilă, Mathieu și-a dat seama imediat de rolul important pe care strălucitul aventurier Mehemet-Ali îl putea juca în guvernul egiptean. Într-adevăr, Mehemet-Ali avea să devină adevăratul fondator al statului egiptean modern. Lesseps l-a susținut pe Mehemet-Ali pe tot parcursul ascensiunii sale la putere. Când Mehemet-Ali a devenit vicerege, Lesseps i-a garantat sprijinul Franței. Prietenia închegată atunci avea să îi fie extrem de utilă lui Ferdinand, aproximativ 50 de ani mai târziu.

Mama sa s-a născut Catherine de Grivegnée și provenea dintr-o familie stabilită în Spania, dar cu origini flamande. Ferdinand călătorea adesea la Madrid pentru a-și vizita verișoara, contesa de Montijo. Acolo a întâlnit-o pe tânăra Eugénie, care avea să devină împărăteasa Franței… Ferdinand a legat o strânsă prietenie cu Eugénie și, în mai multe rânduri, Ferdinand a apelat la nepoata sa pentru a câștiga favorurile împăratului. La rândul ei, Eugenia a urmat sfaturile pe care unchiul ei i le-a prodigat.

Diplomat

Când avea 20 de ani, la cererea unchiului său Barthélemy, Ferdinand a început o carieră diplomatică. Alături de unchiul său, a devenit atașat diplomatic la ambasada Franței din Lisabona timp de doi ani. Apoi a petrecut câțiva ani alături de tatăl său, care era însărcinat cu afaceri la Tunis.

În 1832, Ferdinand a fost numit viceconsul la Alexandria, în Egipt. Până atunci, Mehemet Ali își transformase deja complet Țara. Politica sa ambițioasă dăduse țării instituții moderne, iar Egiptul era implicat în proiecte majore cu ajutorul inginerilor și administratorilor europeni, dintre care un număr foarte mare erau francezi.

În 1835, este numit consul general la Alexandria, unde a rămas pentru încă doi ani. Mehemet Ali i-a cerut apoi să-l educe pe unul dintre fiii săi mai mici, Mohammed Saïd, cu care s-a înțeles deosebit de bine. bien.

În 1837, Ferdinand s-a căsătorit cu Agathe Delamalle, care avea să moară în 1853 și cu care a avut cinci copii.

Și-a continuat cariera consulară în Olanda și Spania. În 1849 a fost desemnat să conducă negocierile în timpul campaniei franceze de la Roma. A devenit țapul ispășitor pentru eșecul misiunii de la Roma și cariera sa diplomatică s-a încheiat.

Creatorul Suezului

Pentru câțiva ani, Lesseps a devenit fermier. prin intermediul soacrei sale, dna Delamalle, cumpărase o mare proprietate în districtul Indre. Conacul, La Chesnaye, o veche reședință a lui Agnès Sorel, trebuia renovat și terenul îmbunătățit. Lesseps s-a implicat serios în această activitate. În timpul liber, a continuat să lucreze la dosarele pe care le-a inițiat în timpul primei sale șederi în Egipt, între 1832 și 1837. Printre acestea se numărau lucrările care fuseseră întreprinse în istmul Suez, în special un studiu realizat de Le Père în timpul campaniei napoleoniene, precum și investigațiile complementare efectuate de un inginer francez, Linant de Bellefonds. Lesseps era încă entuziasmat de un proiect care, la acea vreme, se numea „Canal des Deux Mers” (Canalul celor două mări). În 1852, el scrisese chiar un raport despre proiect, pe care l-a făcut să fie tradus în arabă și l-a prezentat viceregelui Abbas Pacha. Dar această primă încercare a rămas, din păcate, fără rezultat.

Doi ani mai târziu, Lesseps a aflat că Abbas Pacha tocmai murise și că unul dintre cei mai tineri fii ai lui Mehemet Ali îi succedase – Mohammed Saïd, pe care ajunsese să îl cunoască bine în timpul primei sale șederi în Egipt. I-a scris imediat, oferindu-i felicitările sale. Prin poștă, Lesseps a primit de la Said o invitație de a vizita Egiptul. La 7 noiembrie 1854, a debarcat la Alexandria. a luat cu viceregele proiectul care îl acaparase atât de mult.

La 30 noiembrie 1854, Mohamed Saïd i-a acordat „prietenului său Ferdinand de Lesseps puteri exclusive pentru a forma și conduce o companie internațională care să taie istmul Suez și să exploateze un canal între cele două mări”.

{img: 33}

După trei ani de muncă și demersuri constante, la 15 decembrie 1858, Lesseps a înființat, în sfârșit
, Compagnie Universelle du Canal Maritime de Suez. Prima piatră de temelie a fost spartă la 25 aprilie 1859. În ciuda unei multitudini de dificultăți tehnice și diplomatice, canalul
a fost în cele din urmă finalizat și inaugurat între 17 și 20 noiembrie 1869.

Imediat după inaugurare, în Ismaïlia, Ferdinand s-a căsătorit cu cea de-a doua soție a sa, Louise-Hélène Autard de Bragard, cu care va avea 12 copii.

Pionierul din Panama

În 1879, în timpul unei conferințe geografice, Lesseps, pe atunci în vârstă de 74 de ani, a devenit președinte al comitetului francez însărcinat cu realizarea unui canal inter-oceanic în America Centrală. Dar acest proiect nu avea să cunoască același succes ca și Canalul Suez, deoarece s-a soldat cu un eșec temporar, cu scandaluri politice și financiare.

Bazele puse de Lesseps în Panama au fost totuși suficient de solide pentru a permite Statelor Unite să preia proiectul și să-l finalizeze la începutul secolului XX. Chiar și astăzi, numele Lesseps inspiră mult respect în Panama

Lesseps a fost ales ca membru alAcademiei Franceze la 21 februarie
1884 și a fost primit în această prestigioasă instituție la 231 aprilie885, de către Ernest
Renan. el a fost, de asemenea, decorat Grand Croix de la Légion d’Honneur.

A murit la 7 decembrie 1894 în La Chesnaye. A avut parte de funeralii naționale și a fost înmormântat în cimitirul Père Lachaise din Paris.

.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.